Rolex Explorer II 16570 – Et ur til opdagelsesrejsende
Rolex Explorer II 16570 med hvid skive og kaliber 3186. Jeg har været på jagt efter dette ur næsten lige siden jeg begyndte at samle på ure. For et par måneder siden lykkedes det mig endelig at tilføje det til samlingen.
Rolex Explorer II 16570 – Et Rolex der skiller sig ud
Rolex Explorer II var længe den grimme ælling i Rolex’ kollektion af stålmodeller. Den solgte ikke så godt og priserne på brugtmarkedet haltede efter da Submarinerne, GMT-II’erne og Daytonaerne begyndte at stikke af.
Desværre (for mig der ikke havde mulighed for at købe et tidligere), er modellen de sidste to år steget i popularitet og har næsten indhentet de andre modeller. Specielt modellen med hvid skive, også kaldet ‘polar’, er blevet populær blandt samlere.
Det var også den hvide skive, der tiltalte mig. Det får uret til at skille sig ud fra Rolex’ øvrige kollektion, hvor der ikke er mange muligheder, hvis man ønsker sig en sportsmodel i stål med hvid skive.
Der er mange ting jeg elsker ved Rolex Explorer II 16570.
Jeg elsker det look som kransen i stål giver uret. Den er mere ‘bold’ end de almindelige aluminiumskranse. Jeg er også vild med kontrasten mellem de sorte visere og den hvide skive, der ligeledes får uret til at tiltrække sig opmærksomhed.
GMT-funktionen er en af de mest praktiske komplikationer, man finder på et mekanisk ur. Den ekstra viser gør uret visuelt interessant og urets funktion og udseende er indbegrebet af et tool watch. Dette er med til at få Explorer II-modellen til at skille sig ud fra de mange Submariners og Datejusts, der har et mere afdæmpet udtryk.
Endelig er Explorer-modellens historie super interessant.
Oprindelsen til Rolex Explorer II
Rolex Explorer II så dagens lys i 1971. Dengang hed referencen 1655. På dette tidspunkt havde Rolex’ Explorer ref. 1016 allerede været på markedet i otte år. Hvor Exploreren er bygget til bjergbestigning, er Explorer II lavet til udforskning af grotter og hulesystemer.
Udforskning af grotter er et meget specifikt og snævert formål for et ur, hvilket formentlig er en del af forklaringen på, hvorfor Explorer II-modellen aldrig har været blandt de mest populære ure fra Rolex.
Netop dette snævre formål kommer til udtryk i urets udformning, hvilket er en super interessant detalje ved uret. Det ses blandt andet ved den faste krans med 24-timers markeringerne samt den ekstra orange viser, der ved første øjekast kunne ligne en GMT-viser. Ved nærmere inspektion vil man dog opdage, at den orange viser er en såkaldt 24-timers indikator.
Denne funktion er lavet for at sikre, at forskere og opdagelsesrejsende kan afgøre om klokken er 12.00 eller 24.00, når de befinder sig dybt i en grotte uden dagslys. For os knapt så eventyrlystne typer, hvis tilværelse primært foregår på jordens overflade, er denne funktion ikke så brugbar.
Rolex Explorer II ref. 16550
Dette var nok grunden til at Rolex i 1985 opdaterede Explorer II-modellen i form af den nye reference 16550. Med den nye reference kom også et opdateret urværk. Det nye urværk betød at Explorer II-modellen blev opdateret med GMT-funktion.
Derudover blev det også muligt at få Explorer II med en hvid skive – den i dag så populære polar dial. De hvide skiver på de gamle Rolex Explorer II ref. 16550 havde en defekt, der medførte at de ofte patinerede og blev til en mere cremet hvid. Explorer II-modeller med denne patinering er i dag meget eftertragtede blandt samlere.
De defekte skiver var formentlig grunden til at Rolex blot fire år senere introducerede Rolex Explorer II ref. 16570. Den nye reference fik et nyt urværk i form af Rolex’ kaliber 3185.
Rolex Explorer II ref. 16570
16570’eren blev produceret i hele 22 år. I den tid gennemgik den en række mindre ændringer. Der blev i begyndelsen benyttet tritium som selvlysende materiale på visere og timemarkeringer. Herefter gik Rolex over til det mindre radioaktive LumiNova og senere Super LumiNova.
Derudover fik Rolex Explorer II ref. 16570 også et opdateret urværk i de sidste cirka tre år af dens levetid. Det var også her omkring, at Rolex begyndte at indgravere deres navn i inderkransen.
Det opdaterede urværk på de senere modeller er med til at gøre dem ret interessante.
Rolex Explorer II ref. 16570 med cal. 3186
Rolex Explorer II-ure produceret fra omkring 2008 og frem til de udgik af produktion i 2011, blev udstyret med et andet værk. Disse ure fik den nye kaliber 3186 – modsat urene produceret fra 1989 til 2008, der havde den gamle kaliber 3185.
Kaliber 3186 er et værk med GMT-funktion. Værket var tiltænkt den næste generation af GMT Master II-ure med keramisk krans, men endte altså også i nogle af de sidste Explorer II ref. 16570. Derudover findes værket også i en lille gruppe ekstremt sjældne GMT Master II ref. 16710, men det er en historie til senere.
Explorer II-modeller med kaliber 3186 blev altså produceret i omkring 3 år, hvilket gør modellerne med det nye værk relativt sjældne sammenlignet med modeller der huser kaliber 3185-værket, der blev produceret i 19 år.
Min egen 16570 er fra 2011 og har kaliber 3186 værket, hvilket er med til at gøre uret lidt mere specielt for mig. Jeg synes det er fedt at samle Rolex-ure fra før de introducerede keramiske kranse og de større urkasser. Jeg kan godt lide at samle urene så nye som muligt, så at have et Rolex med et moderne værk, men det gamle æstetiske udtryk, passer mig rigtig godt.
Hvordan endte kaliber 3186 i ref. 16570?
Der er flere teorier om, hvorfor Rolex valgte at udstyre de sidste udgaver af 16570’eren med det nye værk.
Den, efter min mening, mest plausible, går på at der i slutningen af 2008 fandtes rigtig mange Explorer II ref. 16570 og GMT Master II ref. 16710 med den gamle kaliber 3185. På dette tidspunkt var Rolex færdige med udviklingen af den nye kaliber 3186 der skulle lanceres i de nye GMT-modeller med keramisk krans, hvorfor produktionen af kaliber 3185 ville ophøre.
For at sikre reservedele til at kunne servicere de mange tusinde Explorer II ref. 16570 og GMT Master II ref. 16710 i de kommende år, valgte Rolex at gemme deres daværende lager af 3185 værker og i stedet udstyre de sidste eksemplarer af 16570 med det nye værk.
Det er selvfølgelig kun Rolex selv der kender grunden til skiftet og de holder som altid kortene ind til kroppen, men ovenstående teori synes jeg giver meget god mening.
Sådan spotter du et Rolex Explorer II med kaliber 3186
Den nemmeste måde er selvfølgelig at åbne bagkassen på uret og se på værket hvor kaliberen er angivet. Dette er dog ikke altid praktisk eller muligt. Heldigvis er der nogle andre ting man kan holde øje med.
Uret skal gerne være produceret mellem 2008 og 2011. Man kan også se på serienummeret, der skal starte med bogstavet M eller et senere bogstav i alfabetet. Nogle få af de allersidste 16570 har de såkaldte randomiserede serienumre og disse modeller kan også have den nye kaliber.
En anden måde at spotte et Explorer II med kaliber 3186, er ved at se efter indgraveringen i inderkransen. Har uret ‘RolexRolex’ indgraveret, er der er en god chance for, at der er tale om et ur med den nye kaliber.
De ovenstående metoder er dog kun indikationer. Som kendere og samlere af Rolex ved findes der ofte afvigelser, der kan besværliggøre vurdering af urene.
Der dog en metode som kan afgøre sagen med sikkerhed. Metoden kaldes for “wiggle”-testen. Den går ud på at man avancerer timeviseren på uret. Er der tale om et ur med kaliber 3185 vil GMT-viseren bevæge sig ganske lidt. Denne fejl blev rettet på kaliber 3186, hvorfor GMT-viseren står helt stille på ure med dette værk, når timeviseren justeres. På den måde kan man afgøre hvilket urværk, der befinder sig i ens 16570.
Opsummering: Mine tanker om Rolex Explorer II ref. 16570
Jeg er super glad for endelig at have tilføjet et ref. 16570 til min samling. Uret fungerer sublimt som hverdagsur og sidder som alle Rolex’ femcifrede referencer bare perfekt på armen. Historien, det anderledes design, GMT-funktionen og den kridhvide skive, gør uret til en klar vinder for mig.
Derudover er Rolex Explorer II-modellerne med kaliber 3186 i mine øjne interessante ud fra et samlerperspektiv. De er relativt sjældne sammenlignet med modellerne med kaliber 3185 og er samtidigt blandt de sidste ure som Rolex producerede, inden de foretog et ret stort skift i deres æstetiske udtryk. Denne detalje med værket er med til at gøre uret lidt ekstra specielt for mig.
Jeg håber du har nydt denne lidt nørdede artikel om Rolex Explorer II ref. 16570 og føler, at du har lært noget nyt om den ikoniske model.
Er du selv på jagt efter en 16570 eller ejer du måske allerede en? Del gerne dine tanker om uret i kommentarfeltet nedenfor.
Husk at følge Ure Til Tiden på Facebook og Instagram, så får du besked hver gang, der kommer nye indlæg. Du finder facebook-siden her og Instagram-siden her.
Tak for endnu en god artikel. Jeg håber at du bliver ved med at skrive om ure! Jeg påtænker et Polar fordi jeg snart flytter tilbage til Grønland, og når det er polarmørke eller 24 timers solskin, så er det bare rigtigt praktisk med en GMT-viser. Den vinkel er der nok ikke så mange der har overvejet! Men jeg kan garantere at det er et reelt behov på de kanter!
Nævnes bør det vel at en kendt nordmand rejste til hhv. Nordpolen, Sydpolen og Mount Everest, med sit Explorer på håndleddet. Han fik det indgraveret med alle 3 steder (Jordens 3 poler) og efter sigende sidder det stadig på hans håndled. Siger det egentlig ikke alt om hvorfor det er et must for en mand at have sådan et ur? Mvh. Troels
Hej Morten!
Tak for en rigtig god blog, som jeg ofte kommer omkring. Jeg står selv for at købe et 14060, og har i forvejen et 16570 (3185) med sort skive. En af mine bekymringer (og det lyder måske fjollet) går på, om jeg vil få brugt mit 16570 for lidt; det har jo et godt stykke af vejen samme urskive, men er selv. langt mere simpelt og stilrent. Hvordan er det for dig at eje begge ure, omend det ene med hvid skive?
Hej Nikolaj
Selv tak, fedt at du læser med 🙂
Rigtig interessant spørgsmål. For mig fungerer det godt at eje begge ure. De er tilpas forskellige til, at jeg ikke føler de overlapper for meget. Submarineren er som du siger meget stilren, så den vælger jeg, når jeg er i humør til noget helt enkelt og maskulint.
Explorer II synes jeg tilbyder noget lidt andet – der sker lidt mere på skiven i form af GMT-viseren og datoen og stål kransen giver et unikt look. Så 16570’eren ryger på, når jeg synes der gerne må ske lidt mere på håndledet eller subben bliver for kedelig.
Så jeg synes egentlig sagtens, at begge modeller kan indgå i en samling 🙂
Dbh,
Morten // Ure til tiden.