Rolex Sea-Dweller 16600 – Et ekstremt dykkerur
For nyligt hjalp jeg min svigerfar med at købe et nyt ur. Han ønskede at finde et ur, der på sigt kunne være en god investering. Derfor kiggede vi naturligvis på forskellige Rolex-modeller. Valget faldt på et Rolex Sea-Dweller 16600, som jeg synes fortjener en artikel her på siden.
Jeg kender allerede Sea-Dwelleren, da jeg selv ejede modellen et par år, før jeg solgte den og købte et Submariner i stedet. Jeg synes på mange måder, at Sea-Dwelleren er et federe ur end Submarineren. Sea-Dwelleren har nogle fede detaljer som gør, at den adskiller sig en smule fra de andre Rolex tool watches.
Rolex Sea-Dweller 16600 – Det ultimative dykkerur
Rolex Sea-Dweller ref. 16600 blev produceret fra 1989 til 2009, hvilket gør referencen til en af de længst producerede. På trods af den lange produktion, ser jeg langt færre SeaDwellers end Submariners. Dette er med til at gøre Rolex Sea-Dweller 16600 mere unik. Den har også en række interessante detaljer.
En af de disse detaljer er fraværet af forstørrelse over datoen. Rolex’ såkaldte cyclops deler vandene blandt ursamlere. Jeg foretrækker et ur helt uden dato, men det er unægteligt en praktisk funktion, så hvis den skal være der, giver det et langt mere enkelt udtryk ikke at sætte den under lup – bogstavligt talt.
Grunden til at der ikke findes forstørrelsesglas over datoen på Rolex Sea-Dweller 16600, er at uret er vandtæt helt ned til 1220 meter, hvilket nødvendiggør et ekstra tykt safirglas, der gør at forstørrelsen ikke virker. På de nyere Sea-Dweller referencer har Rolex (desværre) løst dette, hvilket i mine øjne slet ikke klæder modellen.
Den høje vandtæthed er også noget af det, jeg holder af ved Sea-Dwelleren. I forhold til Submarinerens 300 meter, er der bare noget ekstremt ved de 1220 meter som Sea-Dwelleren kan holde til.
Vandtætheden er selvfølgelig lagt mere end nogen dykker har brug for, men der er noget fedt ved at vide, at ens udstyr er dimensioneret til langt større udfordringer end nødvendigt. Rekorden for det dybeste dyk foretaget af et menneske ligger i øvrigt på 332,35 meter og tilhører egypteren, Ahmed Gabr.
Helium Escape Valve – Hvad er det og har du brug for et?
En anden detalje der er med til at gøre Sea-Dwelleren til et gennemført dykkerur, er dets Helium escape vavle.
Forklaringen på hvad et Helium escape valve er, fremgår egentligt meget præcist af navnet. Det er et rør, som Helium kan undslippe igennem. Men hvordan ender Helium inde i uret i første omgang?
Heliummolekyler er meget små – mindre end vandmolekyler. Dette betyder at de under særlige forhold som eksempelvis under stort tryk, kan trænge ind i urkassen, selvom uret er i stand til at holde vand ude.
Problemet opstår når der opbygges tryk inde i urkassen på grund af Heliumgassen. Udløses trykket ikke i tide, risikerer man at urets glas trykkes ud. Derfor er det smart, at have en ventil, hvor Heliumgassen kan undslippe.
Helium kan trænge ind i uret under selve dykket, men problemet er størst i de trykkamre som professionelle dykkere opholder sig i efter dybe dyk, hvor de indånder helium.
Helium escape valve blev udviklet i 1960’erne af Rolex. Som et ekstra fun fact, kan jeg nævne at teknologien blev udviklet i samarbejde med et andet urbrand, der også er kendt for deres dykkerure, nemlig Doxa.
Så et Helium escape valve er nok en funktion som de færreste nogensinde får brug for, men der er da noget betryggende ved at vide, at uret også kan klare den opgave!
En anderledes bagkasse
Vender man Sea-Dwelleren om, vil man opdage at der på urets bagkasse er indgraveret teksten “♛ Rolex Oyster ♛ Original Gas Escape Valve”.
Dette er endnu en detalje, der er med til at skille uret fra de øvrige Rolex-modeller. Det er nemlig kun Sea-Dwelleren, der har en graveret bagkasse. Jeg synes det er en meget sjov detalje, at Rolex har valgt at fremhæve deres Helium escape valve bag på uret også.
Værket i Rolex Sea-Dweller 16600
Inde i Rolex Sea-Dweller ref. 16600 finder man et kaliber 3135 værk. Kaliber 3135 blev udviklet i 1988 og er blevet brugt i forskellige modeller i over 30 år. Dermed er værket et af de mest anvendte Rolex-værker.
Dette vidner om, at kaliber 3135 er et bundsolidt værk. Værket er kendt som en robust og pålidelig arbejdshest, der bare tikker derudaf, hvorfor det har mange fans blandt samlere.
Kaliber 3135 blev for nyligt erstattet af det nyere kaliber 3235. Det nye værk er dog egentlig bare en udvikling af 3135, der er forbedret med nye materialer og den seneste udvikling. Selve opbygningen og funktionen er stadigvæk meget lig den gamle kaliber 3135.
Det er meget passende at et ur, der er bygget til at klare langt mere ekstreme forhold end de fleste af os nogensinde kommer ud for, rummer et lige så robust og pålideligt værk. Det er bare med til at understrege, at Sea-Dwelleren er et gennemført toolwatch.
Mine tanker om Rolex Sea-Dweller 16600
Det har været et glædeligt gensyn med Rolex Sea-Dwelleren. Uret er bare et af de fedeste og mest kompetente dykkerure, der nogensinde er lavet.
Reference 16600 er efter min mening en af de bedste udgaver af modellen. Den er moderne nok til at have en høj vandtæthed, et pålideligt værk og stadig være mulig at finde på brugtmarkedet til en rimelig pris.
Samtidig er den gammel nok til ikke at have fået keramisk krans, forstørrelse over datoen og en diameter på 43-44 mm – alle elementer, som jeg ikke synes klæder modellen.
De ældre modeller som ref. 16600 har det helt rigtige tool watch look, der bare passer perfekt til uret, der virkelig er designet til at blive brugt i ekstreme situationer. Derfor synes jeg, at 16600 er en vinder.
Husk at følge Ure Til Tiden på Facebook og Instagram, så får du besked hver gang, der kommer nye indlæg. Du finder facebook-siden her og Instagram-siden her.